ELDFEST

Njutvandra

Höga Kusten är ett av Sveriges vackraste områden för vandring och du behöver inte gå långt för att njuta av helt makalösa vyer.

Skuleberget utgör toppen av Höga Kusten och erbjuder makalösa vyer över Världsarvet. Toppstugan håller öppet Lördag vilket gör att lördag är bästa dagen att vandra Skuleberget.

Vill du uppleva mer så ligger Skuleskogens Nationalpark med Slåttdalsskrevan bara en kort biltur bort och Getsvedjeberget med sin Predikstol och Herrestaberget med sin härliga fikahylla ligger båda direkt intill Skuleberget.

Här hittar du lite fler tips för helt underbar njutvandring under höstlovet.

SKULEBERGET >>

Höga Kustens mest populära höstvandring. Och under Lördag på Eldfest bör du verkligen vandra Höga Kustenstigen (2,5km) upp och ta Linbanestigen ner (1,3 km). På toppen väntar lunch, fika och underbara våfflor som belöning.

SKULESKOGENS
NATIONALPARK >>

Vill du ge dig ut på en medellång eller längre vandring så utgår du från Entré Syd. Vill du få ett smakprov så går du en kort slinga från Entré Väst.

GETSVEDJEBERGET >>

Direkt öster om Skuleberget och bara 3 kilometer från FriluftsByn hittar du Getsvedjeberget med den populära ”Predikstolen”. Parkera vid Havscampingen så har du ca 1,3 kilometer brant vandring till toppen.

HERRESTABERGET >>

Direkt söder om Skuleberget ligger Herrestaberget med sin populära fikaplats med utsikt. Leden utgår från FriluftsByn och det är 1,5 km enkelväg till toppen.

Vadå njutvandring?

Ja det kan man ju undra, men för mig handlar det om att förenkla vandring till en avkopplande aktivitet för familj och vänner. Det handlar om att uppskatta naturen tillsammans. Eller varför inte unna sig en vandring helt med sig själv.

Vandringen behöver inte vara utmattande eller lång och det är här Höga Kusten är helt fantastisk. Om ni ger er själva lite tid så kan barnen absolut följa med upp till toppen av Skuleberget. Men kanske räcker det till och med att strosa tillsammans längst Gällstasjön som ligger direkt intill FriluftsByn.

Så under Eldfest helgen, varför inte testa att vandra lite kortare, lite långsammare och ta er tid för varandra. Ta med familj och vänner, och skapa minnen som värmer hjärtat under lång tid.

Det är ögonblicken som betyder mest, inte avståndet du vandrar.

/ Jerry, FriluftsByn

Vandra Skuleberget

Skuleberget är Höga Kustens mest populära vandringsberg och Höga Kustenstigen erbjuder några av Sveriges vackraste vyer. Ner tar du dig enklast genom att ta Linbanestigen. Kramfors Kommun håller tyvärr linbanan stängd under hösten och under Eldfest.
All info: Vandra Skuleberget >>

Parkering

Du parkerar på den stora parkeringen direkt till höger innan FriluftsByn. Följ skyltar mot FriluftsByn från E4:an direkt norr om Docksta.

Kartor

Du behöver ingen karta för att vandra Skuleberget då lederna är väl uppmärkta. Du kan dock fota av karta med mobilen när du kommer till FriluftsByn.

Höga Kustenstigen

Höga Kustenstigen från FriluftsByn till toppen av Skuleberget är en av Sveriges vackraste vandringsleder.
Mer info: Höga Kustenstigen >>

Linbanestigen

Ner tar du dig enklast längst Linbanestigen. Kramfors Kommun håller linbanan stängd under höst, vinter och vår.

Löptur

Fler och fler ger sig ut och joggar kring Skuleberget. Vårt bästa tips är att ta med en extra torr tröja i ryggsäcken och titta in och på lunch eller kaffe och fika i Toppstugan. Snacka om löpupplevelse.

Skulebergets Toppstuga

Skulebergets Toppstuga håller öppet varje helg hela hösten och såklart även under Eldfest:
Skulebergets Toppstuga >>

Höga Kustenstigen

Höga Kustenstigen till toppen av Världsarvet är den mest populära turen bland barnfamiljer. 2,5 kilometer till toppen och 1,3 km ner om man tar linbanestigen. På toppen väntar härlig belöning i Toppstugan.

Höga Kusten
5-Toppar

Höga Kusten 5 toppar är ett nätverk av vandringsleder som tar dig till fem av Höga Kustes mäktigaste utsiktsberget – Skuleberget, Herrestaberget, Getsvedjeberget, Per Olsbo och Fäberget.

Höga Kusten 5-Toppar: Skuleberget, Herrestaberget, Getsvedjeberget, Per Olsbo och Fäberget är ett perfekt nätverk av leder för vandring och löpning. Här är en kort film från Höga Kusten Trail, Höga Kustens populära upplevelselopp.

Herrestaberget

En kortare vandring från FriluftsByn som bjuder på härliga vyer ut över Docksta och ut mot havet samt Skuleberget och Gällstasjön.

Getsvedjeberget

Kortare men brant vandring upp till Höga Kustens Predikstol. Utgå från FriluftsByn eller ta bilen till Skulebergets Havscamping.

Per Olsbo

En vacker utsiktplats som du når genom att vandra Höga Kustenleden söderut från FriluftsByn eller ta bilen till Vibyggerå Gamla Kyrka och vandra upp till toppen.

Fäberget

Dramatiskt utsiktsberg söder om Skuleberget. Vandra Höga Kustenleden 7,5 km från FriluftsByn eller ta bilen till Kustladan och vandra 2,5 km.

Herrestaberget ligger direkt söder som Skuleberget och nås genom att promenera längst Gällstasjön och sedan en något brant stigning till utsiktsplatsen där du även hittar picknickbord.

Skuleskogens
Nationalpark

Skuleskogens Nationalpark bjuder på fantastiska dagsturer och flerdagarsvandringar bara cirka 15 minuter med bil från FrilufsByn.

Om ni anländer Torsdag kväll eller tidigt på Fredag bör ni definitivt ta sikte på Skuleskogens Nationalpark. För bra ruttbeskrivningar kolla in:
Skuleskogens Nationalpark >>

Slåttdalsskrevan

Den mest populära turen går från Entré Syd till Slåttdalsskrevan. Mer info:
Vandra Slåttdalsskrevan >>

Nationalparksrundan

Nationalparksrundan är en populär rundslinga i Nationalparken:
Nationalparksrundan >>

Höjdpunkter

Eldfest i Höga Kusten
Lördag 2:a November 2024

LÄGERELDSMYS » 

Då många kommer redan fredag så tänder vi eldarna och gör mysigt på innergården både fredag och lördag.

ELDSHOW »

Höjdpunkten under höstlovet i Höga Kusten. Det här vill du inte missa!

HÖSTVANDRING »

Kortare turer - makalösa vyer. Skuleberget, Herrestaberget och Getsvedjeberget är tre favoriter.

MAT & DRYCK »

På lördag håller Höstfiket, Toppstugan och Vardagsrummet öppet!

KUNSKAPSSLINGA »

Ett lättsamt och kortare äventyr för barnen som är perfekt att kombinera med höstfiket.

JULKLAPPAR »

I Höstfiket hittar du fina FriluftsByns micro-butik med fina julklappar.

ELDSHOW + MIDDAG »

Kom och upplev eldshowen och avrunda med middag i Vardagsrummet.

BOENDEPAKET »

Härligt höstäventyr - Specialpris på boende fre - sön. Välkomstsoppa på Fredag samt eldshow och två-rätters middag på Lördag.

Eldfest i FriluftsByn Höga Kusten äger rum varje år under höstlovet vilket 2024 innebär den 2:a November. Välkommen till en härlig dag med vacker vandring, massa mys, en sprakande eldshow och god mat och dryck. Och missa inte boendepaketet för dig som vill uppleva mer under höstlovet.